Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ Ο ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ!

Πολλοί από εσάς ψάχνετε αναφορές για τους ανθρώπους του Νέου Κύματος, συνθέτες, στιχουργούς, και ερμηνευτές!
Ο χώρος του «Νέου Κύματος», είναι μεγάλος, «πολυποίκιλος» σε ακούσματα, αλλά ταυτόχρονα, και λίγο «μυστήριος», μιας και οι άνθρωποι του, οι περισσότεροι, δεν έτυχε να μιλήσουν με λεπτομέρειες για εκείνη την εποχή, την εποχή των «μπουάτ»!
Μας ενδιαφέρουν, όχι μόνο τα βιογραφικά των καλλιτεχνών, αλλά και γεγονότα εκείνης της εποχής, τα οποία θα μας βοηθήσουν σε συνδυασμό με τα τραγούδια, να κατανοήσουμε την «χρυσή εποχή» του ερωτικού τραγουδιού!
Άλλωστε, τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια, αλλά και τα περισσότερα, γράφτηκαν εκείνη την περίοδο!
Αυτό δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει! Έτσι λοιπόν, σήμερα, θα γνωρίσουμε έναν τραγουδοποιό του Νέου Κύματος, τον Νότη Μαυρουδή, ο οποίος εξακολουθεί ακόμα και σήμερα, να δημιουργεί όμορφα τραγούδια, αλλά και να βγάζει από το «σχολείο» του ποιοτικούς τραγουδιστές και μουσικούς!
Ο Νοτης Μαυρουδης, είναι από τους «στυλοβάτες» του Νέου Κύματος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, και σπούδασε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο, με τον Δημήτρη Φαμπα.
Το 1969, και αφού είχε πάρει το δίπλωμα του, πήρε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Κλασικής Κιθάρας στο Μιλάνο, και κέρδισε το πρώτο βραβείο!
μετά τον διαγωνισμό, εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, και ανέλαβε την έδρα της κλασικής κιθάρας στη SCUOLA CIVICA DI MUSICA του Μιλάνου. Παράλληλα, παρακολουθεί ανώτερα μαθήματα κιθάρας στο SANTIAGO DE COMPOSTELLA στην Ισπανία.
Στην Ελλάδα επιστρέφει το 1975, και από τότε τον βρίσκουμε σαν καθηγητή κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο!
Άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι το 1962, και όπως είπαμε, στο «κίνημα» του Νέου Κύματος η παρουσία του είναι κάτι παραπάνω από «έντονη», μιας και δίνει εξαιρετικά τραγούδια!
Βασικός συνεργάτης του Νοτη Μαυρουδη, υπήρξε ο Γιάννης Κακουλιδης, με τους στίχους του οποίου έκανε και τις πρώτες του επιτυχίες!
Ας δούμε μερικά από τα τραγούδια του Νοτη Μαυρουδη, στον ‘πίνακα» που δίνει στο βιβλίο του «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ», ο συνθέτης ΚΩΣΤΑΣ ΜΥΛΩΝΑΣ!
1963-64: «Άκρη δεν έχει ο ουρανός, Τα γιορτινά σου φόρεσε, Θυμάσαι, Το βράδυ το αποψινό, σε στίχους Γιάννη Κακουλιδη, και με ερμηνευτές τους Γιώργο Ζωγράφο, και Αλέξη Γεωργίου!
1965: «Ήταν μεγάλη η νύχτα, και Το πρωινό, σε στίχους Γιάννη Κακουλιδη, και Ρίτας Μπουμη- Παπα αντίστοιχα, με ερμηνεύτρια την Σουλα Μπιρμπιλη!
1966: «Δάφνις και χλόη, Αυγή Θλιμμένη, Αλλού χορεύει η χαρά, Φέρτε γλυκό κρασί, σε στίχους Γιάννη Κακουλιδη, Παιδί χαμένο – σε στίχους Γιώργου Παπαστεφανου, και άλλα!
Υπάρχουν πολλά ακόμα τραγούδια του Νότη Μαυρουδη , εξαιρετικά, τα οποία θα γνωρίσουμε, αλλά και θα αναλύσουμε σε ειδικό αφιέρωμα στο Νέο Κύμα, εποχή που δεν μπορεί να αναφερθεί σε ένα μόνο άρθρο!
Πρέπει να πω, ότι ο Νότης Μαυρουδης, ακόμα και σήμερα, έχει μείνει πιστός στα «ηχοχρώματα» του χθες, στο ίδιο ύφος μουσικής!
Τον έχουμε απολαύσει αμέτρητες φορές από την τηλεόραση, σε διάφορα «αφιερώματα»!

Β.Τ