Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΧΑΙΝΗΔΕΣ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Είναι πολλά τα μουσικά σχήματα στη χώρα μας που ακολουθούν τα «χνάρια» των παλιών μουζικάντηδων της παραδοσιακής μουσικής.
Ένα από αυτά, είναι και οι «ΧΑΙΝΗΔΕΣ».
Οι Χαΐνηδες σχηματίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης το Μάρτιο του 1990.
Πηγή έμπνευσης τους η παραδοσιακή κρητική μουσική αλλά και η ποίηση που την μεταχειρίζονται με σεβασμό και αγάπη, χωρίς να την τοποθετούν σε παρελθοντικό χρόνο ώστε να γίνει μουσειακό είδος...

Το 1991 οι Χαΐνηδες έκαναν το ντεμπούτο τους με τον ομώνυμο δίσκο: «Χαΐνηδες».
Μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Δημήτρης Αποστολάκης (λύρα - φωνή, επίσης ψυχή του συγκροτήματος και δημιουργός των περισσοτέρων τραγουδιών), Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα - φωνή), Γιώργος Λαοδίκης (τουμπελέκι), Μίλτος Πασχαλίδης (κιθάρα - φωνή), Κάλλια Σπυριδάκη (φλογέρα - φωνή).
Όταν το 1991 εκδίδεται ο δίσκος αυτός, βρίσκει μια θερμότατη υποδοχή από το κοινό και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ασυνήθιστη για μια ομάδα μουσικών που κομίζει μια μουσική που ξεφεύγει από τους συνήθεις ήχους και παράλληλα κινείται εκτός του συστήματος προώθησης και διανομής δίσκων.
Τα τραγούδια «Τση γιαγιάς τα παραμύθια» και «Το καπηλειό» αμέσως ξεχώρισαν, χωρίς όμως να είναι τα μοναδικά όμορφα αυτού του δίσκου.Μετά τον πρώτο τους δίσκο οι Χαΐνηδες συνέχισαν και συνεχίζουν τη δημιουργική διαδρομή τους.
Ακολούθησαν οι δίσκοι «Κόσμος κι όνειρο είναι ένα», «Με κόντρα τον καιρό», «Το μεγάλο ταξίδι», «Ο ξυπόλητος πρίγκιπας» και τελευταίος ο δίσκος «Δελτίο ειδήσεων». Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Ηρακλειώτικη εφημερίδα «Το Κύμα», για το τελευταίο τους δίσκο, στις 2 Νοεμβρίου του 2002: «Δελτίο Ειδήσεων, μια νέα μουσική εργασία από τους Χαΐνηδες με σύγχρονες απόψεις για τον κόσμο που ζούμε και μας περιβάλλει.

Μια διαμαρτυρία για τις κατασκευασμένες ειδήσεις των κραταιών ΜΜΕ και μια προσπάθεια ανάδειξης της αλληλεγγύης των λαών.
Μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης μπροστά στα προβλήματα που ταλανίζουν την παγκοσμιοποιημένη ανθρωπότητα. Από τη ράχη του βουνούΑύριο θ’ αντικρίσεις Ήλιο στην άκρη τ’ ουρανούΑίμα στο πόνο τ’ αλλουνού Μαζί κι εσύ δακρύσειςΜια δουλειά πρόκληση για τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των ΜΜΕ.
Είναι ενάντια στην προσπάθεια χειραγώγησης κι ελέγχου της δημιουργικότητας των εκφραστών του λαϊκού πολιτισμού από τις βιομηχανίες κατασκευής ειδήσεων, θεάματος και από τους εκπροσώπους των ισχυρών, διεθνών και ντόπιων συμφερόντων.
Αντιστέκονται σα μουσικό σχήμα στο μέτριο και εφήμερο που κυριαρχεί, ασφυκτιούν στα έργα ανάξιων κυβερνώντων ανδρών, αγωνιούν μπροστά στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και ασφυκτιούν στις μαγγάνες ενός τεχνικοοικονομικού πολιτισμού που προσπαθεί να επιβάλλει την παγκόσμια κυριαρχία των ισχυρών με κάθε μέσο και τρόπο.
Οι Χαΐνηδες προτείνουν με το έργο και τη στάση ζωής που ακολουθούν.»

Σήμερα οι Χαΐνηδες είναι οι Αλέξης Νόνης, Μαρία Κότη, Γιώργος Μανωλάκης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Δημήτρης Αποστολάκης, Περικλής Τσουκαλάς και Αντώνης Σκαμνάκης.
Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, είναι γεγονός ότι μετά την έκδοση του πρώτου τους δίσκου άνοιξε ο δρόμος προκειμένου όλο και περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες να αγκαλιάσουν την κρητική παράδοση, προσπαθώντας παράλληλα να την εμπλουτίσουν με νέα στοιχεία τόσο στη μαντινάδα όσο και στα όργανα τα οποία επέλεγαν.
Ίσως να πρόκειται για μία απλή χρονική σύμπτωση, ίσως να βοήθησε σε αυτό η μεγάλη απήχηση του πρώτου δίσκου των Χαΐνηδων.

Σημαντικές είναι και οι συμμετοχές σπουδαίων καλλιτεχνών στους δίσκους των Χαΐνηδων.
Πιο συγκεκριμένα έχουν συμμετάσχει οι: Ross Daly, Σωκράτης Σινόπουλος, Μανώλης Λιδάκης, Ψαραντώνης, Αλκίνοος Ιωαννίδης και Βασίλης Σταυρακάκης.Από την Κρήτη ως τη Μικρά Ασία από εκεί στην Ανατολή και πάλι πίσω στα Βαλκάνια δείχνει πως φαντάζονται το ταξίδι της μουσικής οι Χαΐνηδες.
Πλούσια ενορχήστρωση ώστε να συνοδεύει τα εκρηκτικά ηχοχρώματα, πάθος και μεράκι.
Στίχοι για το νόημα και το νήμα της ζωής, για τα ανθρώπινα αισθήματα, για την ίδια την αλήθεια των πραγμάτων.
Ένα μουσικό σχήμα που στις ζωντανές του εμφανίσεις ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, σιγοτραγουδάει την παράδοση και τη χρησιμοποιεί σα γέφυρα για να ενώσει το χθες με το σήμερα και κραυγάζει το τραγούδι της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας.

Μουσικές και στίχοι για να ανοίξει μια χαραμάδα φως.Χαΐνης: αντάρτης, φυγόδικος αλλά για επαναστατικούς λόγους (στη σύγχρονη Κρήτη σημαίνει χαμένο κορμί)
Β.Τ